17. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERI - LUUKKU 17

Jonkin verran kysellään mielipidepostauksien perään ja sellaisiahan on aina ihan kiva toteuttaa. Tää ei nyt varsinaisesti ole mielipidepostaus vaan lähinnä pohdintaa. Alunperin tälläistä ei pitänyt tehdä, mutta ajatus tuli ihan sattumalta työmatkalla. Istuin bussissa matkalla kotiin. Kun saavuttiin lähemmäs Tamperetta, tuli liikennevaloissa viereen toinen bussi. Yhtäkkiä mä havahduin hämilläni yhteen ikävään näkyyn katsoessani ikkunasta tuohon vieressä olevan bussin sisään; lähen joka toisella matkustajista on puhelin kädessä.

Sosiaalinen media tai niin kuin me nuoret sitä sanotaan niin some on aika koukuttava paikka. Lataillaan kuvia instagramiin, päivitellään facebookkia, on twitter tiliä ja vaikka mitä, jotka saa meidän päivät kulumaan kuin siivillä. Totuushan nyt vain on se, että me käytämme näitä palveluita aivan liikaa.


Jokunen viikko sitten kaverin kanssa mietittiin sitä, mihin on kadonnut se aika kun kaverit haettiin ovelta saakka pihalle ? Nykyään tuo kaikki tapahtuu soittamalla tai laittamalla muuten vain viestiä, ei vaivauduta enää menemään ovelle saakka; joskus ne tapaamiset sovittiin jo etukäteen ja mentiin paikalle kyseisenä aikana. Nykyään on tietysti vaikeampaa kun asutaan jo niin kaukana toisista, mutta ymmärrätte varmasti idean. Oletteko kiinnittänyt myös siihen huomiota, että ne kerrat kun nähdään sitten näitä kavereita niin nekin ajat menevät aika hyvin puhelin kädessä laitellen viestiä samalla jollekkin toiselle tai selaillen instagramia ? Niimpä, emme ilmeisesti pysty enää samaan kuin ennen.
Mun ajatukset meni ihan tuhannella paikasta toiseen kun katselin siellä bussissa ikkunasta pihalle, katsoin vain niitä ihmisiä ja mietin, että tähänkö tosiaan on tultu ? Tämä on tosiaan sitä nykyaikaa.

Olen itse todella kova somen käyttäjä tai oikeastaan ennemminkin puhelimen käyttäjä. Kun vain suinkin mahdollista, täytyy aina olla puhelin kädessä katsomassa onko joltakin tullut viestiä vaikka sen olisi varmistanut jo hetki sitten. Toisinaan sitä kummastelee, että miksi enää ei voida kaverien kanssa vain viettää aikaa ilman sitä kolmatta osapuolta eli puhelinta ? Tuo bussimatka käänsi mun ajatukset ihan uudelle tasolle.


Mun mielestä on hienoa, että löytyy erilaisia palveluita seurata kaverien elämää, sillä lähes mun kaikki kaverit asuu kaukana musta eikä heitä voi kovin nopeasti käydä tapaamassa, on siitä somesta siis jotain hyötyäkin, ylipäätään puhelimesta. Mutta entä jos kuitenkin vähän rajoitettaisi sitä, ihan vähän vain...

Esimerkiksi vain siten, että seuraavalla kerralla kun nähdään perhettä tai ystäviä niin jätetään se puhelin sinne laukkuun tai takintaskuun ja keskitytään täysin niihin ihmisiin, ketkä juuri silloin on meidän ympärillä, ollaan heidän kanssa ! Eikös ihminen kaipaa sitä sosiaalista elämää, joka koostuu juurikin siitä että nähdään konkreettisesti niitä ihmisiä ? Ei tuhlata niitä hetkiä tuijottamalla kirkasta ruutua kädessä vaan muistellaan yhdessä vaikkakin juuri sitä aikaa kun ei oltu vielä näin riippuvaisia puhelimesta.

Mä suljen nyt tietokoneen ja lähden lenkille, haen kaupasta ruokaa ja rentoudun. Puhelin olkoon tuossa lipastolla, ei se siitä häviä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti